Pitkään käytössä ollut Accountor Finago Oy:n ylläpitämä kirjanpito-ohjelmisto Tikon on tulossa tiensä päähän. Tilitoimistoissa ja organisaatioiden taloushallinnoissa laajasti käytössä ollut Tikon-ohjelmisto tullaan hyvästelemään vuoden 2021 tilinpäätösten jälkeen, eli alkuvuoden 2022 aikana.

Kirjoittaja Renne Pöysä

 

Taustalla tilitoimistojen ja kirjanpitäjien roolien murros

Tikon on palvellut tähän mennessä perinteisemmän taloushallinnon palveluiden tarjonnan tarpeita. Tulevan päättymisen taustalla on Tikon kirjanpito-ohjelmiston puutteet palvella tulevaisuuden tilitoimistojen ja kirjanpitäjien konsulttimaisempaa roolia, missä painoarvo siirtyy lakisääteisten rutiinitehtävien suorittamisesta vaativampiin asiantuntijapalveluiden tarjoamiseen.

Tilitoimistojen ja kirjanpitäjien modernimpi, ja asiakkaita kestävämmin palveleva, rooli tarvitsee tuekseen innovatiivisemman sähköisen taloushallinnon ohjelmistoratkaisun, mikä tarjoaa enemmän automatisointia ja edistyneempiä työkaluja liiketoiminnan kehittämisen tueksi.

Mitä tulee huomioida kirjanpito-ohjelmiston vaihdossa?

Tikonin päättymisen seurauksena kirjanpito-ohjelmiston vaihto on ajankohtaista monelle organisaatiolle. Järjestelmien vaihdot synnyttävät väistämättäkin huolta ja murhetta, varsinkin jos tarvittavaa ammattitukea ei ole käytössä. Se on täysin normaalia ja ymmärrettävää kaikissa muutoksissa, sillä vaihdokseen liittyy aina omat riskinsä ja päänvaiva uusia vaihtoehtoja vertailtaessa.

Mutta huoli pois, sillä järjestelmän vaihto onnistuu kivuttomasti ja vaivatta ilman suurempia työ- ja ilman datakatkoja varsinkin, kun yrityksen johtamisen järjestelmät toimivat saumattomasti yhteen kaikkien yleisimpien kirjanpitojärjestelmien kanssa.

Olemme hioneet kirjanpito-ohjelmiston vaihtoprosessin viimeisen päälle

Olemme luoneet huolellisen järjestelmän vaihtoprosessin, jossa raporttien seuraajat ja budjettien syöttäjät eivät edes huomaa kirjanpito-ohjelmiston vaihtumista. Raportointi ja budjetointi onnistuvat Accunassa vaihdoksesta huolimatta samalla tavalla kuin ennenkin.

Mikäli Accuna BI-ohjelmistoa ei vielä ole käytössä, niin saamme Tikonista tuotua tiedot uuden järjestelmän tietojen pohjalle, jolloin ei tarvitse lähteä liikkeelle tyhjältä pöydältä. Kustannuspaikat ja tilit löytävät oikeat paikkansa, vaikka ne olisivatkin numeroitu eri järjestelmissä eri tavalla.

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin:

Saako tiedot siirrettyä uuteen järjestelmään Tikonin päättyessä?

Historiadata saadaan säilytettyä. Accuna BI-ohjelmisto säilyttää lähdejärjestelmien historiatiedot päivätasolla jopa 10 vuoden ajanjaksolta toteumien, budjettien ja ennusteiden osalta. Kirjanpito-ohjelmiston vaihtotilanteessa Accuna voi yhdistellä uuden ja vanhan lähdeaineiston, jolloin täydellinen vertailtavuus säilyy. Hyödyt katkeamattomasta historiatiedosta muun muassa raportoinnin kuukausivertailujen, budjetoinnin vertailuarvojen ja kassavirtaennustamisen lähdehistorian osalta.

Milloin vaihto tulisi aloittaa? Kuinka paljon prosessiin kuluu aikaa?

Mielellään mahdollisimman pian. Ottamalla Accunan käyttöönne hyvissä ajoin ennen lähdejärjestelmänne vaihtoa, voit välttää myös korkeat konvertointikustannukset. Prosessin kesto riippuu yritysten ja konvertoitavan tiedon määrästä.

Kuka voi tehdä tämän kaiken?

Talgraf Oy:n osaavat ohjelmistoasiantuntijat tekevät näitä jo nyt päivittäin. Kartoittaisimme mielellämme myös teidän tilanteenne ja selvittäisimme kuinka helpottaa myös teidän organisaationne kirjanpito-ohjelmiston vaihdoksen tuomaa työkuormaa.

Laita meille viestiä, niin autamme mielellämme kartoittamaan sinunkin tilanteesi ja helpotamme kuormaasi, jotta voit keskittyä olennaiseen.

Modernin BI-ohjelmiston hyödyt pähkinänkuoressa

Accuna BI-ohjelmisto vie yrityksesi tiedolla johtamisen tuolle puolen, sillä se tekee liiketoiminnan suunnittelusta, raportoinnista ja ennustamisesta ymmärrettävää, selkeää ja vaivatonta. Ohjelmistomme hakee liiketoimintatietoja lähes 100:sta eri lähdejärjestelmästä ja jalostaa ne helposti käsiteltävään muotoon täysin automaattisesti. Accuna BI-ohjelmisto on modernin tiedolla johtamisen unelmakumppani, sillä kaikki hoituu yhdellä, helppokäyttöisyydestään tunnetulla, ohjelmistolla.