Uteliaisuus on yksi ihmiskunnan suurimmista voimavaroista – se avaa ovia uusiin oivalluksiin, luovuuteen ja jatkuvaan kehitykseen. Me Talgrafilla näemme uteliaisuuden perustana, joka kannustaa meitä yhteisönä tutkimaan, kokeilemaan, kysymään ja oivaltamaan yhdessä. Oppimiskulttuurimme ydin on yhteisten oivallusten löytämisessä ja niihin pohjautuvassa jatkuvassa kehityksessä. Uskomme, että oppiminen ei tarkoita kaiken tiedon omaksumista, vaan yhteistä matkaa, jossa syntyy uusia näkemyksiä ja ratkaisuja – sekä onnistumisista että epäonnistumisista.

Kuluvan vuoden tavoitteena on vahvistaa entisestään oppimisen matkaamme ja sanoittaa sen merkitystä konkreettisin arkeemme sopivin tavoin. Oppimisen sanoittaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kerromme uusia oivalluksia tiimipalavereissa, jaamme onnistumistarinoita sisäisissä uutiskirjeissä ja nostamme esiin arkisia oppimiskokemuksia henkilöstöinfoissamme.

Uskomme, että oppiminen on elinikäinen matka, jossa tärkeintä on olla liikkeessä – valmiina kokeilemaan, sekä onnistumaan että oppimaan virheistä.

Oppimisen monet vaiheet

Oppimisen matka ei ole suora tie. Se mutkittelee, poukkoilee ja toisinaan jopa pysähtyy hetkeksi, jääden takkuilemaan paikalleen. Nämä vaiheet tekevät siitä kuitenkin arvokkaan ja opettavaisen.

Kun tarkastelemme yhteistä oppimismatkaamme, Talgrafin oppimiskulttuuriin ovat kuuluneet erityisesti seuraavat elementit:

  • Pohdintaa ja oivalluksia: Olemme oivaltaneet, että oppiminen tarvitsee aikaa, tilaa ja pysähtymistä. Myös yhteistä ymmärrystä ja ymmärtämistä. Matkan varrella olemme oppineet myös sietämään keskeneräisyyttä.
  • Mokailua ja kokeiluja: Uuden oppiminen ei ole koskaan priimaa alusta asti. Virheet ovat itse asiassa oppimisen polttoainetta! Neurotutkimukset osoittavat, että aivot oppivat tehokkaimmin, kun ne saavat korjata omia virheitään. Oppiminen tapahtuu usein tilanteissa, joissa asiat eivät mene suunnitellusti.
  • Uudelleen yrittämistä: Välillä inspiraatio katoaa ja kaikki takkuaa. Tärkeintä on kuitenkin yrittää uudelleen – juuri haastavimmat hetket voivat opettaa eniten.
  • Kasvun kipupisteet ja mahdollisuudet uudistua: Vaikeudet voivat toimia kasvualustana, kun niihin tartutaan yhdessä. Nämä ovat antaneet meille rohkeutta uudistua, kokeilla ja tehdä asioita toisella tavalla.

Mitä tarvitaan mausteeksi oppimisen matkaan?

Oppiminen tarvitsee:

  • Turvallisen ja kannustavan ympäristön: Jokainen voi olla riittävästi oma itsensä, arvostaen toisia ja noudattaen hyvän käytöksen periaatteita.
  • Sallivan kulttuurin: Virheet sallitaan, keskeneräiset ideat otetaan vastaan ja vaikeita tilanteita käsitellään mahdollisuuksina kasvaa.
  • Yhteistä rohkeutta: Uskallus jakaa ajatuksia, vaikka ne olisivat vielä keskeneräisiä. Rohkeus avaa ovia parhaisiin ratkaisuihin ja uusiin innovaatioihin.
  • Myös arvostavaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä

Seuraavaksi vahvistamme oppimisen sanoittamista. Miksi? 

  • Oppimisen sanoittaminen tekee näkymättömästä näkyvää – se auttaa meitä ymmärtämään, mitä on opittu ja miten se vaikuttaa. 
  • Kun kuvaamme oppimiskokemuksiamme ja jaamme oivalluksiamme, ne saavat konkreettisen muodon, josta kaikki voivat oppia.
  • Kun sanoitamme, kannustamme jakamaan oivalluksia ja oppimisen iloa, innostamme myös muita kehittymään.  

Oppimisen sanoittaminen luo vahvan pohjan myös yhteisille tavoitteille. Tämän lisäksi se auttaa tunnistamaan merkittävimmät oivallukset ja ohjaa työyhteisöä ja sen oppimiskulttuuria eteenpäin.

Fun fact: Tiesitkö, että jatkuva oppiminen ei pelkästään lisää tietoa, vaan myös parantaa hyvinvointia? Lisäksi positiivinen palaute vapauttaa aivoissa dopamiinia, joka paitsi lisää motivaatiota myös helpottaa uuden oppimista.

Mitä me tästä opimme? Muistetaan juhlia pieniäkin onnistumisia! 

 


Kirjoittaja: Sanna Kemppinen

Talgrafin henkilöstöjohtaja Sanna Kemppinen on käytännönläheinen työyhteisön kehittäjä, joka arvostaa oivaltavaa ja inspiroivaa energiaa.

Sanna tarttuu uusiin ideoihin ja kokeilee niitä yhdessä talgrafilaisten kanssa, kehittäen työelämää ja Talgrafin yrityskulttuuria.
LinkedIn-profiilissaan hän jakaa näkemyksiään ja vinkkejään, jotka edistävät työntekijöiden hyvinvointia ja liiketoiminnan kehitystä.