Kuvittele, että päiväsi alkaa rauhallisesti kahvikupin äärellä ja työkaverisi kiittää sinua avustasi. Tämä pieni, mutta merkityksellinen hetki voi muuttaa koko päivän suuntaa.
Positiivisen psykologian mukaan työn merkityksellisyys ja arvostus ovat olennaisia hyvinvoinnillemme. Martin Seligmanin mukaan tällaiset hetket eivät vain paranna mielialaamme, vaan lisäävät myös energiaamme ja edistävät työhyvinvointia.
Kun jokainen meistä kokee arvostusta ja saa tunnustusta, koko tiimi hyötyy. Positiivinen energia tarttuu ja työpäivät muuttuvat mielekkäämmiksi ja tuottavammiksi.
Tässä kirjoituksessa korostuu ajatus, että kun jokainen tuo oman panoksensa, koko tiimi hyötyy. Vaikka tämä ideaalinen tilanne arjessa ei aina toteudu täydellisesti, pyrkimys siihen voi parantaa tiimihenkeä ja yhteistyötä merkittävästi.
Rehellisesti arjessa
Työhyvinvointi on laaja ja merkityksellinen aihe. Työelämä ei aina ole rauhallista tai sujuvaa. On päiviä, jolloin asiat rullaavat mutkattomasti. On myös päiviä, jolloin mikään ei tunnu menevän oikein. On tärkeää muistaa, että tällaiset tuntemukset ovat täysin normaaleja. Työelämässä on ylä- ja alamäkiä ja ilman huonoja hetkiä ei hyvätkään hetket tuntuisi yhtä arvokkailta.
Ymmärtämällä, että kaikki kokevat vuoroin onnistumisia ja haasteita, voimme tukea toisiamme ja luoda työympäristön, jossa jokainen tuntee itsensä ymmärretyksi ja arvostetuksi, vaikka arki ei aina olisikaan täydellistä.
Talgrafilla teemme vuosittain kyselyn, jolla kartoittamme työn voimavara- ja kuormitustekijöitä. Viimeisimmän kyselyn mukaan työyhteisömme suurimpia voimavaratekijöitä ovat työkavereiden tuki, vapaus ja vastuu, sopiva työmäärä ja tiimimäinen työskentely.
Työkavereiden tuki: Yksinkertaiset ystävälliset teot kuten kollegan auttaminen, voivat parantaa työilmapiiriä ja levittää positiivista energiaa. Adam Grantin tutkimukset osoittavat, että anteliaisuus ja toisten tukeminen luovat työpaikalle positiivisen kierteen, mikä lisää sekä tyytyväisyyttä että tuottavuutta. Jokainen ystävällinen teko rikastuttaa kaikkien työpäivää. Kun tuemme ja autamme toisiamme, koko tiimi voi paremmin ja työympäristö kehittyy.
Vapaus ja vastuu: Kun työntekijöille annetaan tilaa tehdä päätöksiä ja kantaa vastuuta omista tehtävistään, he kokevat työnsä merkityksellisempänä ja motivoivampana. Tämä ei ainoastaan paranna työtyytyväisyyttä, vaan myös edistää luovuutta ja innovatiivisuutta. Vapaus työnteossa antaa mahdollisuuden soveltaa omia vahvuuksia ja ideoita. Vastuu luo tunnetta siitä, että oma työpanos on tärkeä ja arvostettu. Kun työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi, koko tiimi hyötyy paremmasta motivaatiosta ja tehokkuudesta.
Sopiva työmäärä: Tasapainoinen työmäärä auttaa ylläpitämään energiaa ja motivaatiota, mikä parantaa viihtyvyyttä ja tuottavuutta. Liiallinen työmäärä voi johtaa stressiin ja uupumukseen. Liian vähäinen työmäärä voi taasen heikentää motivaatiota ja aiheuttaa tylsistymistä. Kun jokaisella on sopiva määrä työtä, koko tiimi hyötyy.
Tiimimäinen työskentely: Hyvin toimiva tiimi jakaa vastuut, tukee toisiaan ja hyödyntää monenlaista osaamista. Tämä vähentää stressiä, parantaa ongelmanratkaisukykyä ja luo vahvan yhteisön tunteen. Tiimimäinen työskentely auttaa myös jakamaan kuormitusta tehokkaammin ja löytämään luovia ratkaisuja haasteisiin. Kun tiimi toimii yhtenäisesti, jokainen jäsen saa tukea ja kuuluu osaksi yhteistä onnistumista.
Viimeisimmän kyselyn mukaan työyhteisömme kuormitustekijöitä ovat kiire, aikapaine ja tietotulva.
Kiire: Tehokkaat työskentelytyökalut ja selkeät prosessit ovat avainasemassa kiireen hallinnassa. Priorisoimalla tehtäviä voimme selkeyttää kiireellisimmät asiat ja siirtää vähemmän tärkeät myöhemmäksi. Hyödyntämällä vuorovaikutuksellisuutta, sparraushetkiä ja aikataulujen hallinnan toimintamalleja voimme vähentää kiireen tunnetta ja sujuvoittaa työpäivää. Kun kiire on paremmin hallinnassa, kaikilla on paremmat edellytykset keskittyä omiin tehtäviinsä ja saavuttaa tavoitteensa.
Aikapaine: Realistinen aikatauluttaminen ja säännöllinen seuranta ovat avainasemassa aikapaineen hallinnassa. Hyvä suunnittelu ja aikarajojen hallinta auttavat työntekijöitä pysymään aikarajoissa ilman, että laatu kärsii. Päivittäisten tehtävien priorisointi varmistaa, että tärkeimmät asiat hoidetaan ajallaan. Kun aikapaine on hallinnassa, kaikki voivat työskennellä tehokkaasti ja stressittömämmin, mikä hyödyttää koko tiimiä.
Tietotulva: Tehokkaat työskentelytyökalut auttavat hallitsemaan tietoa ja parantavat työn sujuvuutta. Priorisoimalla tehtäviä ja keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan voidaan vähentää multitaskingin tarvetta ja parantaa keskittymiskykyä. Selkeät rajaukset siitä, kuka vastaa tehtävistä ja kenen on oltava tietoinen asioista, auttavat hallitsemaan työntekoa ja vähentävät turhaa tietotulvaa. Kun tietotulva on hallinnassa, kaikki voivat keskittyä olennaisiin tehtäviin ja parantaa työn laatua.
Navigointia yhdessä
Yhdessä voimme navigoida arjen haasteissa, oppia toisiltamme ja luoda työympäristön, jossa jokainen tuntee itsensä arvostetuksi ja osaksi yhteistä matkaa. Tavoitteemme ei ole täydellisyys, vaan jatkuva parantaminen ja kehittyminen yhdessä. Vaikka arki onkin epätäydellistä ja rosoista, pyrimme yhdessä parhaisiin ja kestäviin tuloksiin.
Kasvun asenne: Aito halu oppia luo parhaimmillaan ympäristön, jossa innostus ja uteliaisuus kukoistavat. Carol Dweckin tutkimusten mukaan kasvun asenne – uskomus taitojen kehittymisestä – on keskeinen oppimisen ja tiimin kehityksen kannalta. Kun työntekijät ovat innostuneita oppimaan ja jakamaan tietoa, koko tiimi voi kasvaa, kehittää taitojaan ja ylittää haasteet tehokkaammin.
Yhteisön voima ja hyvinvointi: Uskomme, että yhteisömme voima perustuu haluun auttaa ja oppia yhdessä. Pyrimme luomaan arvoa ympärillämme ja parantamaan työhyvinvointia. Yhteinen matkamme vaatii läsnäoloa, tukea ja ymmärtävää vuorovaikutusta. Tavoitteenamme on rakentaa ympäristö, jossa jokainen voi loistaa. Kun yhteisö kukoistaa, uskomme sen hyödyttävän kaikkia jäseniämme, verkostoja ja asiakkaita, luoden positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä.
Talgrafilaisen suusta: ”Avoin, rehellinen, yhdenvertainen, aito, hyväntahtoinen, nykyaikainen ja välittävä – tavallisuus kaikessa hienoudessaan. Tässä porukassa ei tarvitse väkisin hymyillä.” – Näin kirjoitti joku talgrafilaisistamme.
Meidän ei tarvitse odottaa suuria muutoksia – pienet arkipäiväiset teot voivat parantaa hyvinvointiamme.
Työyhteisön toimivuus voi aiheuttaa kuormitusta tai tukea työn voimavaroja ja palautumista. Kun jokainen tuo omat vahvuutensa, halun kehittyä ja panoksensa yhteiseen työhön, se rikastuttaa tiimiä ja tekee arjesta merkityksellistä.
Ideaalimaailmassa, mutta ei aina arjessa.
Kirjoittaja: Sanna Kemppinen
Talgrafin henkilöstöjohtaja Sanna Kemppinen on käytännönläheinen työyhteisön kehittäjä, joka arvostaa oivaltavaa ja inspiroivaa energiaa.
Sanna tarttuu uusiin ideoihin ja kokeilee niitä yhdessä talgrafilaisten kanssa, kehittäen työelämää ja Talgrafin yrityskulttuuria.
LinkedIn-profiilissaan hän jakaa näkemyksiään ja vinkkejään, jotka edistävät työntekijöiden hyvinvointia ja liiketoiminnan kehitystä.