Teemu Heinänen

Talviset terveiset Accunan tuotekehityksestä!

Tällä hetkellä pakkaset paukkuvat ulkona, mutta Accunan tuotekehitystiimi on pysynyt lämpimänä ja tuottanut meille jälleen hienoja uusia ominaisuuksia. Kerron hieman kuulumisia, tärkeimpiä uusia ominaisuuksia ja valaisen myös lähitulevaisuuden suunnitelmia.

Accunan tuotekehitysyhteisö perustettu

Olemme perustaneet Accunalle tuotekehitysyhteisön ja sen toiminta alkoi ensimmäisellä Teams-tapaamisella. Yhteisössä on jo kymmeniä Accunan kehityksestä kiinnostuneita henkilöitä.

Yhteisön tavoitteena on luoda verkosto, jonka kautta voimme kaikki tutustua toisiimme, pohtia yhdessä uusia tapoja käyttää Accunaa, kuulla ja oppia ymmärtämään erilaisia tarpeita sekä käsitellä kehitysideoita. Jäsenet voivat ehdottaa Accunaan uusia ominaisuuksia ja pääsevät myös testaamaan niitä ennen muita. Yhteisö myös tukee toisiaan Accunan käytössä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan, mikäli tällainen kehitystyö kiinnostaa:

Accuna Kehitysyhteisö >>

Edellisen kirjeen ominaisuuksia nyt tuotannossa

Syksyllä kerroin tuolloin valmistuneista uusista ominaisuuksista, kuten käyttäjäryhmistä. Tämä onkin päässyt mukavasti käyttöön asiakkaillamme ja siitä on saatu hyvää palautetta. Käyttäjäryhmät helpottavat pääkäyttäjän ylläpitotyötä merkittävästi. Myös dimensiobudjetointi on saanut syksyn aikana lisää päivityksiä ja se on auttanut luomaan uusia mahdollisuuksia budjetointiprosessiin. Palautetta otetaan mielellään yhä vastaan. Sitä voi lähettää esimerkiksi suoraan minulle ().

Paljon uusia integraatioita

Viimeisen puolen vuoden aikana olemme tuottaneet melkoisen määrän uusia liittymiä ja muutoksia vanhoihin liittymiin. Näet koosteen muutoksista alla. Minusta näinkin laaja lista on hienoa katsottavaa, sillä se edustaa uusia mahdollisuuksia asiakkaillemme. Integraatiot tuovat Accunaan uutta tietoa päätöksien tueksi.

Lista antaa mielestäni myös hyvän kuvan tuotekehityksemme arjesta. Teemme jatkuvasti liittymiä, jokaisessa tuotekehityksen sprintissä.

Uudet integraatiot 6–11/2023

Uudet liittymät:

 • Adminet (talous)
 • Digia Envision (porautuminen laskun kuville)
 • Fortnox (talous)
 • Maraplan Pro (HR, työaika)
 • Mepco Pro (HR)
 • Sarastia 365-liittymä
 • Netsuite (talous, uusi asiakaskohtainen toteutus)
 • Personec F (henkilöstökulujen tuonti budjetoinnin pohjaksi)
 • Restolution (ravintoloiden kassajärjestelmä)
 • SAP Kieku (Talous, Valtio)
 • Sarastia 365 (talous)
 • Visma Archive (porautuminen laskun kuville)
 • V2-export (Accunan aineisto ulospäin csv-muodossa)

Tärkeimmät muutokset ja laajennukset nykyisiin liittymiin:

 • Yleinen ominaisuus: Lue vain aktiiviset kohteet
 • Netvisor työaika & alv-koodit
 • Wintimen hierarkiat ja maksupäivä
 • Fennoa API-liittymään ostolaskuille porautuminen rajapinnan kautta
 • Fennoa tositelaji
 • Pro Economica Premium tiedostoratkaisu
 • Kuntien ja hyvinvointialueiden XBRL

Accuna Integraatiot >>

Netvisor-liittymän laajennukset

Esimerkkinä liittymien laajennuksesta haluan mainita kaksi loppusyksystä tehtyä uutta ominaisuutta Netvisor-liittymään. Talouden lisäksi sillä voi nyt noutaa työaikatietoja (tunnit ja päivät) henkilö- tai laskentakohdetasolla. Tämän lisäksi teimme asiakastoivomuksen perusteella kirjanpidon tietoihin alv-koodin hakemisen. Ottakaa siis yhteyttä, jos näette tarpeita liittymäkehitykselle!

Tuotepäällikön uutiset - netvisor laajennukset.

Microsoft-kirjautuminen aktivoitu kaikille pilviasiakkaille

Aktivoimme kaikille pilviasiakkaillemme mahdollisuuden hyödyntää Microsoft-tunnuksia Accunan kirjautumisessa. Ominaisuus on ollut olemassa jo vuosia, mutta aikaisemmin se on kytketty käyttöön vain pyynnöstä. Halusimme nyt tällä tavalla muistuttaa useille erittäin hyödyllisen tunnistautumisen olemassaolosta.

Pääkäyttäjä voi linkittää Accuna-käyttäjät Microsoft-tileihin Accunan käyttäjähallinnan kautta. Ensimmäisellä kerralla tarvitaan organisaation Microsoft Entra (Azure) AD -pääkäyttäjän oikeudet. Asiakaspalvelumme antaa tarvittaessa lisätietoja.

Tuotepäällikön uutiset - microsoft sisäänkirjautuminen.

Taseen alkusaldojen generointi

Toteutimme melko yleisesti kuullun asiakastoiveen, eli avaavan taseen laskennan myös Accunan työkaluilla muodostetuille aineistoille. Nyt Accuna muodostaa taseen alkusaldot automaattisesti edellisten vuosien tapahtumien perusteella.

Taseen alkusaldojen generointi - Tuotepäällikön uutiset.

Tämä on hyödyllistä esimerkiksi konserniraportoinnissa ja muissa tasetileihin kohdistuvissa oikaisuissa, kun tiedot on syötetty Accunan vientien tai taulukkolaskennan kautta. Alkusaldoja ei tarvitse syöttää enää vuosittain, muutoksien tuonti esimerkiksi kuukausitasolla riittää.

Samaa ominaisuuta voi tarvittaessa käyttää myös liittymien kanssa, jos avaava tase ei ole sitä kautta saatavissa. Normaalisti tämä ei ole tarpeen, koska avaava saldo saadaan oletuksena luettua kirjanpitojärjestelmistä.

Laskenta voidaan kytkeä käyttöön komennolla Työkalut – Yrityksen asetukset – Alkusaldojen automaattinen laskenta.

Alkusaldojen automaattinen laskenta - uotepäällikön uutiset.

XBRL

Kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden XBRL-raportoinnin puuttuvat 2023 tilinpäätökseen liittyvät kokonaisuudet julkaisemme tammikuussa. Myös 2024 kokonaisuudet ovat julkaisua vailla valmiita. Osa kokonaisuuksista on pysynyt ennallaan, esimerkiksi KTAS ja KTPE, joten ne löytyvät edelleen Accuna Budjetoinnin puolelta.

xbrl raportointikokonaisuudet - Tuotepäällikön uutiset.

Suorituskykyparannukset

Olemme jatkaneet Accunan suorituskykypäivityksiä ja optimointeja. Konsernien tapauksessa esimerkiksi tallentuvien jyvitysten avaamiseen saatiin aikaiseksi erittäin merkittävä nopeutus. Myös eräitä taustamekanismeja on päivitetty tehokkaampiin. Accunan roadmapilla (kehityssuunnitelma) on yhä luvassa parannuksia suorituskykyyn esimerkiksi isojen aineistojen latauksessa. Tulemme siis panostamaan aiheeseen jatkossakin.

Parannettu tuki usealle näytölle

Päivitimme Accunan koodikirjastot tukemaan paremmin usean näytön käyttöä. Nyt esimerkiksi ikkunan raahaus kannettavan tietokoneen näytöltä erilliselle isommalle näytölle onnistuu entistä paremmin. Ikkunan koko skaalautuu siirron jälkeen automaattisesti.

Parannettu tuki useammalle näytölle - Tuotepäällikön uutiset.

Lukemattomia pieniä muutoksia

Olemme luonnollisesti tehneet koko ajan paljon pieniä muutoksia Accunan ulkoasuun, käyttöliittymän toimintoihin, integraatioihin ja logiikkaan. Teemme tuotantoversion pilvipäivityksen keskimäärin kerran viikossa. Päivitimme myös Accunan sertifikaatin parhaimpaan EV-luokkaan. Tämä auttaa lisäämään Accunan ulospäin näkyvää luotettavuutta ja mainetta Microsoftin ja tietoturvaohjelmistojen suuntaan, jolloin ylimääräiset tietoturvavaroitukset vähenevät.

Vinkki: voit katsella versiohistoriaa Accunassa komennolla Ohje – Uudet ominaisuudet.

Tulossa olevia ominaisuuksia

Tässä muutama poiminta työn alla olevista seuraavista muutoksista.

Pääkirja ja päiväkirja

Accuna BI-ohjelmisto pääkirja ja päiväkirja - Tuotepäällikön uutiset.

Olemme alkaneet kehittää Accunaan pää- ja päiväkirjaraportteja. Näiden avulla tapahtumien seuranta onnistuu Accunassa entistä paremmin. Raporteista on apua myös tilinpäätöksessä. Voit esimerkiksi tulostaa Accunassa kirjatut konsernitapahtumat tilinpäätöksen liitteeksi.

Ensimmäinen versio julkaistaan alkuvuonna 2024.

Aineiston export-mahdollisuudet

Jatkamme integraatiomahdollisuuksien kehittämistä myös ulospäin. Accunassa on esimerkiksi jo olemassa Talgraf Oy:n kehittämä V2-tiedostoformaatti, jolla yrityksen aineiston voi siirtää eteenpäin. Nyt asiakaspalautteen perusteella olemme kehittämässä siihen ajastusmahdollisuutta. Tämän avulla aineiston vienti onnistuu helposti esimerkiksi kerran vuorokaudessa. Julkaisu on oletettavasti helmikuussa.

Budjetointi 2024

Valmistaudumme jo ensi syksyn kovimpaan budjetointisesonkiin kehittämällä Accunaan uusia työkaluja ja ominaisuuksia. Vuonna 2023 julkaistun dimensiobudjetoinnin jatkokehityksen lisäksi budjetin syöttöön, jaksotukseen ja generointiin on luvassa uusia mahdollisuuksia. Lähetä minulle palautetta, jos sinulla on mielessäsi hyvä idea budjetointiin. Saatamme vielä ehtiä ottaa sen mukaan.

Aurinkoisia talvikelejä kaikille, ulkona ja Accunan parissa!

Teemu Heinänen
Tuotepäällikkö | Talgraf Oy