Teemu Heinänen

Minulla on ilo aloittaa tuotepäällikön terveisten jakaminen asiakkaillemme ja kaikille muillekin Accuna BI-ohjelmistosta kiinnostuneille. Tuotepäällikön uutiset -sarjan tarkoituksena on säännöllisesti avata teille Talgrafin tuotekehityksen kuulumisia, Accunan ajankohtaisia asioita ja uudistuksia.

Heti aluksi haluan kiittää asiakkaitamme aktiivisuudesta ja runsaasta palautteesta! Tämä auttaa meitä kohdentamaan tuotekehityksen voimavaroja oikeaan suuntaan.

Yleistä Accunan tuotekehityksestä

Meillä Talgrafilla Accunan parissa työskentelee aivan mahtava ja ikioma tuotekehitystiimi. Heidän ansiostaan pystymme toteuttamaan uusia ominaisuuksia ja muutoksia yleensä varsin ketterästi. Muutoksia ja korjauksia saadaan julkaistua tuotantoon parhaimmillaan jopa seuraavalle päivälle. Tästä on vuosien varrella saatu useita esimerkkejä. Joskus tietenkin kohtaamme vaativiakin tarpeita, ja niiden kehityksessä voi kulua aikansa, mutta sehän meitä vain innostaa. Julkaisemme Accunan uusia versioita keskimäärin noin kerran kuukaudessa. Pienempiä hotfix-tyyppisiä päivityksiä saattaa tulla viikoittain. Niitä käyttäjä ei välttämättä edes huomaa, varsinkaan jos ne koskevat ominaisuuksia ns. konepellin alla, mutta ne silti auttavat useimpia käyttäjiä.

Tämä nopea reagointikyky on meidän parhaita kykyjämme ja olen todella ylpeä siitä. Lähettäkää siis matalalla kynnyksellä palautetta jatkossakin, vaikka suoraan minulle.

Päivityshistorian tärkeimmät huomiot on koostettu Accunaan ja ne löytyvät komennolla Ohje – Uusia ominaisuuksia.

Budjetointikausi on hyvässä vauhdissa

Budjetoinnin syöttötaulukko

Nyt syksyn myötä budjetointi on perinteisesti monia kiinnostava aihepiiri. Siihen liittyvänä uutena ominaisuutena haluan mainita syöttötaulukon, jota kutsumme dimensiotaulukoksi. Dimensiotaulukon avulla talousarvion syöttäminen usealle kohteelle kerrallaan on paljon kätevämpää. Voit esimerkiksi syöttää henkilöstökulut kaikille kustannuspaikoille yhdessä näkymässä. Dimensiotaulukko tukee myös useita kirjaustasoja kerralla, eli ristiintaulukointia. Mikäli ominaisuuden aktivointi kiinnostaa, onnistuu se helpoiten asiakastuen kautta (Helpdesk).

BI Budjetointitaulukko Accuna.

Budjetoinnin avausvalikko

Kaikille budjetoijille jokapäiväisenä muutoksena muokkasimme Accuna Budjetoinnin avausvalikkoa. Saimme tärkeää palautetta, jonka mukaan lista aukeaa hitaasti. Joskus avautumisessa saattoi kestää jopa minuuttien verran. Niinpä tutkimme asiaa, ja toden totta, siitä löytyi optimoitavaa. Nyt tämä ongelma on jo korjattu ja päivitetty Accunan tuotantoversioon. Valikko aukeaa paljon nopeammin.

Budjetin avausvalikko Accuna BI.

Asiakastyytyväisyyskyselyn satoa

Asiakastyytyväisyyskyselyssä 2023 saimme kiitettävät arvosanat esimerkiksi tuotteiden ja palveluidemme laadukkuudesta (mediaani 9), ja niiden vastaavuudesta asiakkaan tarpeisiin (9). Accunan ominaisuuksien laajuus on kyselyn mukaan hyvä, mutta saimme luonnollisesti myös kehitysideoita. Siitä olen erittäin kiitollinen.

Roolit ja käyttäjähallinta

Yleisimpien toiveiden perusteella olemme nyt toteuttaneet Accunaan käyttäjäryhmät eli roolit. Ryhmien avulla suurtenkin käyttäjämäärien hallinta onnistuu entistä helpommin, kun kaikkia oikeuksia ei tarvitse liittää suoraan yksittäiseen käyttäjään.

Roolit ja käyttäjähallinta Accuna BI.

Samalla paransimme tehokäyttäjän mahdollisuuksia muiden käyttäjien oikeuksien hallintaan, joten käyttäjähallinta ei ole enää niin paljoa vain adminin vastuulla.

Viimeisin käyttäjähallinnan muutos on käyttäjäkohtainen lukitus. Tämän avulla esimerkiksi tietyn käyttäjän voi sulkea tai avata väliaikaisesti.

Parannuksia Accunan suorituskykyyn

Toisaalta toimintavarmuuden arvosana kyselyssä oli hieman alhaisempi, 8,5. Tämäkin on tärkeä palaute, ja se on rohkaissut meitä tekemään panostuksia asian suhteen. Olemme saaneet hankittua tiimiimme uutta osaamista ja tehneet paljon profilointia eli tutkimustyötä. Tämä onkin jo todella tuottanut tulosta, sillä nyt aivan viimeaikaisten päivitysten jälkeen pilvipalvelun nopeus on parantunut huomattavasti. Meillä on myös julkaisujonossa useita parannuksia tulossa tällä saralla.

Tietyissä tilanteissa, ja varsinkin laajojen ja monipuolisten aineistojen tapauksissa, Accuna on joskus avautunut valitettavan hitaasti. Käytännössä tämä on voinut näkyä ison konsernin avauksessa tai esimerkiksi taulukkolaskennan avulla tapahtuvassa budjetoinnissa.

Taulukkolaskennassa hitauden aiheutti tietokannassa tapahtuva lukitus, jolla on tarkoitus estää usean käyttäjän vahingossa tapahtuva saman aineiston muokkaus. Accuna teki näitä lukkoja joskus useita minuutteja, ja sillä aikaa käyttäjä joutui odottelemaan. Saimme tämän viiveen pudotettua parhaimmillaan vain muutamaan sekuntiin. Tästä haluan erityisesti kiittää asiakkaitamme, jotka palautteen kautta auttoivat meitä paikantamaan ongelman.

Accuna Konsernissa käyttäjät ovat joskus joutuneet kokemaan vastaavanlaisia ylimääräisiä kahvitaukoja. Kun konsernissa on kymmeniä tai jopa satoja yrityksiä, on latautuminen voinut viedä valitettavan pitkään. Profiloinnin kautta löysimme optimoitavaa, varsinkin jyvityksiä käyttäviin konserneihin. Uusi nopeampi versio on meillä jo testausvaiheessa. Julkaisu tuotantoon on odotettavissa syksyn aikana. Hyviä uutisia siis isojen konsernien käyttäjille!

Pilvipalvelumme kapasiteetti on koko ajan ollut hyvällä tasolla, mutta viime aikoina eräissä harvinaisissa tilanteissa siellä on päässyt syntymään pullonkaula, joka sitten valitettavasti on vaikuttanut kaikkiin käyttäjiimme. Accuna on saattanut hetkellisesti jumiutua ja sammua kokonaan. Tämä on johtunut puhtaasta ohjelmistovirheestä – bugista – jonka onneksi nyt syksyllä löysimme ja korjasimme. Korjauksen jälkeen ongelmaa ei ole enää esiintynyt.

Varmuuden vuoksi lisäsimme kuitenkin pilvipalveluun uuden service-koneen ja lähes tuplasimme nykyisten palvelimien tehot. Tämä huolimatta siitä, että palvelimet käyvät suurimman osan ajasta tyhjäkäyntiä.

Minulla on erittäin hyvä mieli Accunan toimintavarmuuden suhteen, ja toivon tämän näkyvän myös asiakkaillemme, varsinkin kun saamme loputkin parannukset vietyä tuotantoon.

Tulossa olevia ominaisuuksia

Tällä hetkellä tuotekehityksen työpenkiltä ja lähiaikojen roadmapilta löytyviä asioita ovat muun muassa:

  • Konsernin alkusaldot: Accunassa tehtyjen tasekirjausten alkusaldojen laskenta automaattisesti seuraavalle vuodelle. Samalla tämä voidaan ottaa käyttöön myös yksittäisissä yrityksissä.
  • Pääkirjan selaus ja raportointi esimerkiksi konsernitilinpäätöstä varten.
  • Paljon uusia integraatioita. Jos sinulla on mielessä tarve saada lisää aineistoa Accunaan, ota yhteyttä. Toteutamme jatkuvasti uusia liittymiä ja vanhojen liittymien laajennuksia.
  • Kuntien ja kuntayhtymien XBRL 2023 KKTPP julkaistaan pian, ja 2024-kokonaisuudet ovat tulossa myös.
  • Hyvinvointialueiden 2024 XBRL-kokonaisuudet.

 

Talgrafilla viettämäni vuodet konsultoinnin tehtävissä ovat antaneet minulle arvokasta näkemystä siitä, minkälaista asiakkaiden arki ja tarpeet ohjelmistomme parissa ovat. Olen tehnyt vuosien aikana satoja käyttöönottoja ja koulutuksia, joista jokainen on antanut tärkeää oppia. Olemme nykyisten konsulttiemme ja asiantuntijoidemme kanssa teidän asiallanne. Innolla kehitämme Accunaa yhdessä ja viemme jatkuvasti tuotekehityksessä eteenpäin päivittäisten kohtaamistemme kerryttämiä kokemuksia ja palautteita.

Hyvää syksyn jatkoa ja kuulemisiin!

Teemu Heinänen

Tuotepäällikkö, Talgraf Oy